Mitrovačka gimnazija

Kada bismo pokušali da iscrtamo portret Mitrovačke gimnazije, morali bismo se vratiti 180 godina unazad, kada je 2. jula 1838. naredbom Dvorskog ratnog veća, u Mitrovici, pri glavnoj trorazrednoj školi, otvoreno i prvo odeljenje četvrtog razreda. Novembra iste godine ovo odeljenje je u svoje klupe i zvanično primilo prve učenike. Bio je to početak ispisivanja biografije jedne od najstarijih i najuglednijih obrazovnih institucija na ovim prostorima.

Krupnim koracima, ne posustajući pred ciljevima i predrasudama, ova ustanova je prelazila put od „male realke“, preko Risarske škole, da bi već za pola veka izrasla u četvororazrednu realnu gimnaziju, jedinu školu te vrste u ovom delu Srema i Slavonije. Zadatak gimnazije, u to vreme, bio je da svojim polaznicima pruži opšte obrazovanje koje bi im omogućilo bolje praćenje nastave na evropskim univerzitetima. Od osnivanja do perioda Bahovog apsolutizma, školu je redovno pohađalo preko 260 đaka, a od ukidanja Vojne granice, 1881. godine, do Prvog svetskog rata, Mitrovačku gimnaziju pohađalo je ukupno 1982 učenika.

Izbijanjem ratnih sukoba gimnazija prestaje sa radom. Rad se obnavlja 1917. godine kada je front bio daleko od ovog područja. Iste godine otvoren je i sedmi razred da bi 1918. godine, dok se rušila Austrougarska monarhija, a gradom stupale Narodne garde sa trobojkama u ruci, u Mitrovačkoj gimnaziji bio konačno uveden i osmi razred.

Od samog nastanka, nastava u Mitrovačkoj gimnaziji, odvijala se u više različitih zgrada istovremeno. Tek je 12. aprila 1928. godine, kao spomenik, jednom od omiljenih srpskih vladara, kralju Petru I Karađorđeviću, počelo podizanje nove zgrade. Bili su to dani najvećeg uspona ove škole. Ukazom kralja Aleksandra gimnazija je 1929. godine ponela naziv „Državna realna gimnazija Kralja Petra I Velikog Oslobodioca“. Nova, najmarkantnija zgrada toga vremena u Sremskoj Mitrovici svečano je otvorena 15. juna 1930. godine. U njoj se nastava odvija i danas.

U periodu od 1941. do 1944. godine ustaške vlasti su preuzele nadzor nad gimnazijom, a završetkom rata škola je nastavila rad u potpuno promenjenim uslovima. Reorganizacija obrazovne mreže, u poratnim uslovima, nije zaobišla ni gimnaziju, a šezdesetih godina prošlog veka ona je ponela ime „Ivo Lola Ribar“ koje će nositi više od pola veka, sve do 2007. godine, kada će konačno dobiti naziv Mitrovačka gimnazija.

Danas je Mitrovačka gimnazija najstarija, a po svojim dometima i rezultatima i najznačajnija ustanova srednjoškolskog obrazovanja u ovom delu Srbije. Kroz više od sedamnaest decenija trajanja u njoj je presudna znanja sticalo stotine značajnih imena sveukupne nauke, kulture i umetnosti, desetine akademika, i najuglednijih ljudi u svim oblastima ljudskog rada. Mitrovačka gimnazija je uvek pružala svetlost znanja mladima neophodnu za dalji život, bila je i ostala izvorište novih ljubavi, inspiracija i pregnuća, i svedok uspomena koje čuvamo zajedno. Buduće generacije, koje će tek proisteći iz ove, uvek nove i kreativne institucije, tek treba da obeleže decenije koje dolaze. Vreme provedeno u Mitrovačkoj gimnaziji, i za njih će sigurno predstavljati nešto najvrednije i najlepše što im se dogodilo u periodu odrastanja i intelektualnog sazrevanja.

Đorđe Domazet

(korišćenje teksta podleže Zakonu o autorskim i srodnim pravima)

 
 


Adresa: Svetog Save br.2
Telefon/faks: 022/610 390/ 022/621 285
Email: gimnazijagsm@gmail.com

www.gimnazijasm.edu.rs

Obrazovni profili: 
Društveno jezički smer
Prirodno matematički smer
Opšti smer
Računarski smer
Bilingvalni smer