Biblioteka "Gligorije Vozarović"

Biblioteka Gligorije Vozarović je kulturna ustanova velikog značaja u Sremskoj Mitrovici, osnovana je na temeljima srpske građanske čitaonice iz 1886. godine i jedna je od najstarijih biblioteka na području Srema. Predstavlja jednu od regionalnih biblioteka u bibliotečko informacionom sistemu Republike Srbije, a prema rešenju Ministarstva za kulturu obavlja matičnu funkciju za biblioteke Srema. Dobija ime po poznatom knjigovescu i izdavaču Glioriju Vozaroviću.

Ustanova Biblioteke Gligorije Vozarović u Sremskoj Mitrovici smešteno je u zdanje Srpskog doma u samom srcu starog dela grada.

Biblioteka je, poštujući tradiciju iz koje je pronikla, za svoj Dan izabrala 4. februar, dan kada je nastala Srpska građanska čitaonica u Sremskoj Mitrovici i prvi put ga obeležila 2002.godine. Dečije odeljenje je 2003. štampalo Knjigoteku u kojoj je svakog meseca obaveštavlo decu o novim knjigama i programima. To je bio prvi informativni list ovog odeljenja. Uveden je novi program za obradu bibliotečkih fondova, 24. februara 2005. prezentovan je rad i održana obuka za bibliotekare koji će raditi u BISIS programu. Tako je posle MPA i VINAJSIS programa, ponovo počelo stvaranje nove e baze bibliotečkih fondova u BISIS u. Godine 2006. obeležavalo se 140 godina od osnivanja Srpske građanske čitaonice u Mitrovici, a od 18. do 25. maja 2007 pola veka od osnivanja Dečjeg odeljenja koje je brojalo 39.115 knjiga obrađenih u BISIS programu. Godine 2008. pokrenut je poseban program za tinejdžere i 11. juna otovren je omladinski kutak Zona mladih. To je bilo fizički odvojeno, urbano uređeno, moderno opremljeno i opušteno mesto u čitaonici Odeljenja za odrasle. Građa je prilagođena potrebama mladih, od romana, stripova, priručnika, popularnih časopisa do izbora muzike, računarskih programa, igara i slično. Biblioteka je 2009. otvorila još jednoj posebnoj grupi čitalaca, a to su žene sa sela, pošto su se udruženja žena organizovala u raznim selima mitrovačke opštine sa ciljem da se neguje etno tradicija. Od 2011. godine korisnicima su na raspolaganju i računar i internet. Danas Biblioteka po svojoj razvijenosti i funkciji predstavlja jednu od regionalnih biblioteka u bibliotečko informacionom sistemu Republike Srbije. Biblioteka raspolaže prostorom od 673 m2 koji je razdvojen i nalazi se u sklopu susednih zgrada. Knjižni fond broji preko 120.000 knjiga.Telefon: 022/612 438
Adresa: Vuka Karadžića 2
E mail: gvaselek@bgvsm.org.rs       

www.biblioteka sm.rs