OŠ "Sveti Sava"

Osnovna škola "Sveti Sava" iz Sremske Mitrovice, zahvaljujući stručnosti nastavnog kadra koji opravdava poverenje roditelja, upisuje najveći broj prvaka na teritoriji grada, a samim tim je jedna od škola sa najvećim brojem učenika u opštini.
Sadašnja Osnovna škola “Sveti Sava” počela je da vaspitava i obrazuje decu oktobra 1947. godine. U školi su bila dva odeljenja sa 125 učenika, a prvi upravitelj, istovremeno i učitelj u jednom odeljenju, bio je Uroš Marković. Drugo odeljenje vodila je učiteljica Marija Šarik.
Školske 1955/56. godine, škola ima šest odeljenja, a upravitelj je Stjepan Rukavina. Dve godine kasnije, svih šest odeljenja pripojeno je Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki”. Na kraju 1960. godine, škola ima osam odeljenja četvororazredne nastave. Osmogodišnje školovanje uvedeno je školske 1960/61. godine. Za potrebe nastave osposobljene su četiri nove učionice, izgrađeni su nova fiskulturna sala i neophodne pomoćne prostorije. U školi ima 756 učenika, raspoređenih u 21 odeljenje (devet od prvog do četvrtog i 12 odeljenja od petog do osmog razreda).
Prerastanjem u osmogodišnju školu, pridodaje joj se višak odeljenja iz škola: “Boško Palkovljević Pinki”, “Slobodan Bajić Paja”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice, i po jedno odeljenje petih razreda iz Mačvanske Mitrovice i Salaša Noćajskog. Odeljenja viših razreda formirana su prema opredeljenju učenika za izučavanje stranih jezika: engleskog, francuskog i nemačkog.
Upravnik škole bio je Branislav Stanojev, a škola dobija ime “Vladimir Nazor”. Odlaskom Branislava Stanojeva, za vršioca dužnosti upravnika dolazi Slobodan Vučković, dotadašnji upravnik škole u Laćarku. Nakon četiri godine, upravnik postaje Radmila Tomić koja na toj dužnosti ostaje do penzionisanja 1974. godine.
Sa znatnijim povećanjem broja đaka ukazala se potreba dogradnje školskog prostora, što je i učinjeno sredstvima mesnog samodoprinosa. Od odlaska Radmile Tomić u penziju, do izbora novog direktora, vršilac dužnosti bio je Duško Sudarević. Potom je direktor Sava Lučić koji na funkciji ostaje do 1979. godine. Te godine, direktor postaje Petar Cvejić i funkciju obavlja punih 14 godina, do 1993. godine. Kratko vreme, direktor je bio i Đorđe Subotić , koji sa te funkcije odlazi na mesto potpredsednika Skupštine opštine Sremska Mitrovica. U periodu od 2002. do 2016. godine direktor škole je bio Mlađen Poznanović. Sadašnji direktor je Dragana Sretenović.
Reorganizacijom školstva 1979. godine, školi “Vladimir Nazor” pripajaju se osnovne škole “Moša Pijade” iz Čalme i “Boško Palkovljević Pinki”, iz Divoša kojoj je 1966. godine već pripojena škola iz Stare Bingule. U godini spajanja, škola ima 1.050 učenika, raspoređenih u 36 odeljenja, da bi već sledeće imala rekordnih 1.487 učenika u 55 odeljenja.
Na zahtev zaposlenih, 23. septembra 1993. godine, menja se naziv škole u Osnovna škola “Sveti Sava”. Nastava se odvija na srpskom jeziku u dve smene. Od stranih jezika izučavaju se engleski i španski u matičnoj školi i područnim odeljenjima.
Područna odeljenja Čalma i Divoš rade kao osmorazredna škola. Područno odeljenje u Staroj Binguli izvodi u kombinovanom odeljenju od 1. do 4. razreda, a učenici od 5. razreda nastavu prate u teritorijalno najbližoj školi u Divošu. U okviru područnih odeljenja organizovan je i rad sa predškolskom decom.

 Adresa: Despota Brankovića br.14
Telefon/faks: 022/625 011/ 022/625 011
Email: svetisavasm@gmail.com

www.svetisavasm.edu.rs
Područna odeljenja: Divoš, Čalma i Stara Bingula