Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Zgrada Stare bolnice u Sremskoj Mitrovici je spomenik kulture od velikog značaja na području grada Sremske Mitrovice. Zgrada je zadržala osnovnu namenu bolnice i deo je Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Izgradnja „savremene“ bolničke zgrade na području Sremske Mitrovice javila se usled potreba Vojne granice. Zapravo, ubrzo nakon pripajanja grada Vojnoj granici osetila se potreba za obrazovanjem humanitarne medicinske ustanove, koja bi kao pukovsko opštinska dobrotvorna ustanova imala zadatak zbrinjavanja bolesnih i bespomoćnih.

Petrovaradinskom devetom graničarskom puku bila je predložena zgrada stare pošte (današnje zdanje Arhiva Srema), ali je zbog njene trošnosti odlučeno da se na istom mestu podigne nova. Nakon prikupljanja neophodnih novčanih sredstava, pristupilo se izgradnji bolnice, koja je osvećena i otvorena 7. maja 1826. U prizemlju i na prvom spratu, izduženih pravougaonih osnova, bile su smeštene bolničke, sobe za osoblje, kuhinje, ostava, depo i sanitarne prostorije. Imala je i dva prostrana podruma, a u dvorištu su se nalazili bunar, šupa, staje i velika bašta.



Adresa: Stari šor 65
22000 Sremska Mitrovica
Telefon: +381 22 610 222
Faks: +381 22 611 779
Email adrese:
Informacije – pult  info@obsm.rs
Sekretarica direktora – office@obsm.rs
Sluzba nabavki – sluzbanabavki@obsm.rs
Tehnička sluzba –  ts@obsm.rs
Zaštitnik pacijentovih prava – zpp@obsm.rs

www.obsm.rs