OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod"

Školstvo u Mačvanskoj Mitrovici datira od 1834.godine, kada je nekadašnji turski han koji se nalazio pored skele na Savi u Mačvanskoj Mitrovici bio prva zgrada škole.

Sledeća školska zgrada je bila sagrađena 1872.godine u centru u Mačvanskoj Mitrovici.  Prve školske  zgrade su često visoke vode Save topile.  Međutim početkom 20 veka građen je odbrambeni nasip do tad je radila i ta školska zgrada da bi 1903. Zbog velikog prometa i gužve Krsta Ostojić trgovac iz Mačve gradi novu školu u centru Mačvanske Mitrovice.

1903. godine otvorena je nova škola u Mačvanskoj Mitrovici koja je bila u funkciji sve do 1964.godine. Ta zgrada do današnjeg dana stoji u centru Mačvanske Mitrovice i zaštićena je kao spomenik kulture. Ispred zgrade te godine su zasađena i dva Crna bora koji do današnjeg dana tu stoje. 1904.godine školovanje je bilo obavezno za svu varošku deću.

Prvi učitelj je bio Petar Dimitrijević iz Melenaca, tad je škola imala oko 20 učenika, a predmeti su bili:  molitve, katihizme, crkvana istorija, poznavanje slova, sricanje bukvara, čitanje časlavca, čitanje psaltira, vežbanje računa sva četiri vida (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje) i vežbanje rukopisa. Sledeći učitelj je bio Jeremija Đorđević, bio je bogoslov i on je za svoj rad dobijao tadašnjih 100 talira i imenovan je od  Mitrovačke opštine.

Svi neopravdani izostanci su bili kažnjavani novčano ili zatvorskom kaznom. Od 1914 1918.godine škola zbog ratnog stanja nije radila. Usled velikog povaćanja učenika školska zgrada nije mogla da primi sve đake nastava se izvodila čak i u Milovančevića kući.

1960.godine spojena je škola iz Salaša Noćajskog sa školom u Mačvanskoj Mitrovici. 1962.godine spojena je i Zasavica 2 sa školom u Mačvanskoj Mitrovici.

1963.godine gradi se nova školska zgrada i 8.januara 1964.godine useljava se u novu školsku zgradu sa 635 učenika. 1967.godine usled povećanja broja učenika dograđene su još dve učionice. 1976.godine integrisana je škola tako da je centralna ili matična škola bila u Mačvanskoj Mitrovici i šest izdvojenih odeljenja: Salaš Noćajski, Noćaj – osmorazredna škola, Radenković, Ravnje osmorazredna škola, Zasavica 1 i Zasavica 2.

Godine 2016. počela je izgradnja prve faza nove školske zgrade rušenjem fiskulturne sale i kabineta tehničkog obrazovanja. U septembru 2018. godine se useljavamo u novu školsku zgradu. Tokom leta 2019.godine ruši se i ostatak stare školske zgrade i prirema teren za nastavak druge faze škole (fiskulturna sala, kabinet tehničkog obrazovanja, produženi boravak, kuhinje i trpezarije).Adresa: Mačvanski kej br. 29, Mačvanska Mitrovica
Telefon/faks: 022/610 321/ 022/651 820
E mail: osdrnmm@hotmail.com

www.osdrnarod.edu.rs
Područna odeljenja: Salaš Noćajski,Noćaj, Ravnje, Radenković, Zasavica1, Zasavica 2