На иницијативу Града Сремска Митровица, Регионална развојна агенција "Срем", у партнерству са Покретом Горана из Сремске Митровице и Друштвом пчелара „Јован Живановић“, реализовала је пројекат "Заснивање еколошки прихватљиве производње меда у близини СРП Засавица". Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ коју спроводи  Програм Уједињених нација за развој (UNDP). 

Како је тим поводом рекао Милан Мирић, директор РРА "Срем", циљ је био да се пашњак „Ваљевaц“ врати у некадашње еколошки повољно стање и задрже мање групе жбунова багренца који представљају извор најквалитетнијег полена. Тиме се допринело да се на овај простор уједно враћају и пчелари са својим кошницама и пчелињом испашом, а орезине користе за производњу брикета. 

Петар Самарџић, заменик градоначелнице, захвалио се донаторима и пројектним актерима на реализацији пројекта који носи социјалне, еколошке, здравствене и привредне ефекте. По његовим речима, најпре је део пашњака „Ваљевац“ искрчен од дивљег растиња, а од тих орезина произведен брикет који се даље дистрибуира социјално угроженим митровачким породицамa. Брикетирање доприноси и смањењу емисије штетних гасова и утиче на борбу против климатских промена, а на раскреченом делу пашњака постављене  су кошнице где ће се производити здрава храна, односно мед који се даље на тржиште пласира преко новог градског медомата, једног од првих медомата у Србији, и првог у Војводини. Конзументи могу бити сигурни да купују прави, домаћи мед који су произвели локални пчелари. 

Катарина Сајц, портфолио менаџерка UNDP-a у Србији je истакла  да овај пројекат омогућава одрживу производњу меда, на иначе недоступним подручјима заштићеног природног добра. Поред тога пројекат показује како се у пракси спроводи циркуларна економија и адекватно коришћење расположивог локалног ресурса – биомасе.