У Градској кући уприличено је потписивање Меморандума о сарадњи Скупштине града са „Региналном зеленом мрежом Срема“. Меморандум су потисали председник Скупштине града Владимир Павловић и представник „Регионалне зелене мреже Срема“ Милан Мирић, у присуству градоначелнице Светлане Миловановић и њеног заменика Петра Самарџића.

Након потписивања меморандума уследила је јавна дебата о одрживом развоју и значају учешћа грађана у дијалогу и доношењу јавних политика, као и o заштити животне средине.

Дебата је одржана у склопу пројекта ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА СВЕ – ПЛАТФОРМА ЗА ЛОКАЛНИ ДИЈАЛОГ, који спроводи Град Сремска Митровица у партнерству са НВО „Регионалне иницијативе Срема”, а учествовали су представници Града, виших нивоа власти и представници цивилног друштва, који су упознати са активностима пројекта.

По речима Владимира Павловића, потписивањем овог меморандума учињен је још један корак у правцу унапређења комуникације и у правцу подизања свести грађана о потреби активног учествовања у креирању јавних политика. Скупштина Града и „Регионална зелена мрежа Срема“ кроз „Зелену столицу“ омогућила је активно учешће цивилног друштва у процесу доношења одлука. То је јако важно, додао је Павловић, када је у питању заштита животне средине, јер та тема се тиче свих нас, било какве поделе су небитне, јер заједнички интерес свих је да ваздух буде бољи и да на његовом квалитету радимо заједно, као и на осталим еколошким питањима.

Милан Мирић је рекао да „Регионална зелена мрежа Срема“ са Градом Сремска Митровица има контунирану сарадњу. Кроз овај меморандм, као један крунски документ, заокружена је сарадња у оквиру овог пројекта, а такође се наставља сарадња када су у питању зелене политике и одрживи развој. Сарадња ће се одвијати на принципу одговорности и транспарентности, као и узајамног информисања, кроз појачано учешће грађана у одлукама Скупштине града.