Специјални гост овогодишњег Срем Фолк Феста је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац” из Грачанице. Наша публика ће моћи да ужива у њиховом целовечерњем концерту друге фестивалске вечери, 12. августа.

Петар Самарџић, заменик градоначелнице и директор Фестивала, најавио је ово гостовање, заједно са Стефаном Манчићем, координатором оркестра "Венца".

Манчић се осврнуо на историјат Ансамбла, подсетивши да је основан у Приштини од стране Министарства културе Републике Србије 1964. под именом „ Шота”, а 1993. године Ансамбл мења име у „Венац”. Основан је пре више од пола века као покрајински ансамбл са циљем да истражује, сачува и уметнички обликује, а потом и презентује у различитим формама играчко, музичко, певачко и обредно наслеђе Косова и Метохије. 

У Грачаници, маленом месту великог имена где Милутинов манастир стамено чува српско име, Ансамбл „Венац” са великом чашћу сакупља, чува, негује, развија и презентује културно наслеђе како са Косова и Метохије тако и целе Србије кроз игру, песму, музику и обичаје. У Сремској Митровици наступају први пут, где ће извести палету највећих традиционалних плесова из целе Србије, наравно највише са простора Косово и Метохије.

Стефан Манчић родом је из Сремске Митровице, ту је живео и завршио средњу школу, последњих неколико година био је део "Срем Фолк Фест" тима, радио је и као водич гостујућих ансамбала на фестивалу, играо и свирао у ФА "Бранко Радичевић", али како наводи, за њега је велика част што долази у свој град са "Венцом", јер познаје колико емоције и позитивне енергије извођачима узвраћа митровачка публика, стога је сигуран да ће 12.август бити вече за памћење.