Од 25. до 29. септембра грађани имају могућност да слањем својих предлога учествују у креирању буџета за наредну годину. Своје предлоге пројеката могу доставити у Градском услужном центру (Светог Димитрија 13), у простроријама своје месне заједнице као и на e-mail адресу biramstafinansiram2024@sremskamitrovica.org.rs.

Гласање ће се потом обавити од 2. до 7. октобра путем апликације на званичном сајту Града, или у Градском услужном центру, путем гласачких листића.

Како је рекао заменик градоначелнице Петар Самарџић, грађани могу да шаљу предлоге пројеката који задовољавају јавни и општи интерес, укупне вредности до 5 милиона динара, колико је опредељено и планиранo за ову намену. Комисија ће прегледати и анализирати све приспеле предлоге, од којих ће одабрати пет пројеката који ће бити кандидовани за гласање.

Предност и приоритет ове године имаће пројекти који поред учешћа грађана у предлагању и гласању, подразумевају и учешће у реализацији односно извршењу изабраног пројекта. Та партиципација грађана у реализацији пројекта може бити самостална или путем формалних и неформалних група, удружења грађана, месних заједница и слично, рекао је Самарџић.

Пројекат који добије највише гласова, или више пројеката, у зависности од вредности изабраних пројеката, наћи ће своје место у Одлуци о градском буџету за 2024. годину и биће реализован током следеће године, додао је Самарџић и позвао све грађане да бирају шта финансирају, да дају своје предлоге пројеката, да учествују у процесу гласања, а потом и у реализацији пројекта.