ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења Фондације за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у месецу марту. Ове године обележава се под слоганом "Здравље бубрега за све - припремамо се за неочекивано, подржавамо угрожене".

Овај Дан, као и претходних година обележен је у Градској кући у организацији градског Удружења бубрежних инвалида и Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине

По речима начелника Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине Дражена Риђошића, хронична болест бубрега је, на жалост, веома честа, 1 од 10 одраслих људи у свету болује од ове болести. Рано откривање болести омогућава правовремену негу и лечење како би се спречило њено напредовање и смртни исход. Смртност повезана са болестима бубрега наставља да расте из године у годину и предвиђа се да ћена светском нивоу хронична болест бубрега бити 5. водећи узрок смрти до 2040. године у свету.

Заменица председника Удружења бубрежних инвалида Града Сремска Митровица, Виолета Србљанин, исказала је задовољство, што се, након дужег времена, региструје помак у свести грађана о значају донирања органа и што је митровачко Удружење у прва четири у земљи које се укључило у Нациналну кампању донирања органа.Томе у прилог иде и чињеница да су недавно у КЦ Војводине урађене две кадаверичне трансплатације бубрега.

Србљанин је додала да је након видљивих помака у последњих десетак година, епидемија вируса COVID19 готово зауставила програм трансплатације. И поред напора лекара, грађани не пристају да донирају органе преминулог члана породице и тиме продуже живот ономе коме је орган потребан. У Србији је у протеклој години урађена само једна кадаверична и 13 живосродних трансплатација бубрега.