Галерија „Лазар Возаревић“

Галерија „Лазар Возаревић“ основана је и почела са радом новембра 1973. године изложбом слика и цртежа Лазара Возаревића. Галерија има два јасно профилисана дела: меморијални и живи.

Основно галеријско језгро чини меморијални део који се састоји од оригиналних слика, цртежа, колажа и материјала који се везује за стваралаштво Лазара Возаревића.

Лазар Возаревић рођен је 1925. године у Сремској Митровици, а умро 1968. године у Београду. Завршио је Академију ликовне уметности у Београду. Боравио је у Паризу 1951-1952, 1954-1956, 1958 и 1962. Поред сликарства бавио се мозаиком и илустрацијом. Био је доцент на Академији ликовних уметности у Београду. Дела му се налазе у Галерији “Лазар Возаревић“, Сремска Митровица, Музеју савремене уметности у Београду, Уметничкој галерији на Цетињу као и у значајним збиркама у иностранству: Давид Роцкфеллер (САД), Гуидо Тервизан (Италија), Вила Лобос (Бразил), Пхилипе Баудет (Француска), Паул Флоцкерман (САД) и др. Возаревић је самостално излагао у Београду, Загребу, Сремској Митровици, Паризу, Риму, Бразилу, Венецији, Њујорку и др. Лазар Возаревић је у оквиру југословенске селекције излагао на Бијеналу младих у Паризу, на Међународној изложби у Токију, на Медитеранском бијеналу у Александрији и на Бијеналу у Сао Паолу.

Други део у структури Галерије односи се на динамичке акције у области живе и савремене уметности. Галерија организује две сталне манифестације: Сремскомитровачки салон (Војвођански салон) који сваке друге године приказује најновија достигнућа у области ликовне и примењене уметности и архитектуре у Војводини и Ликовни салон Срема на коме излажу ликовни ствараоци са овог подручја. Галерија је до сада организовала преко 160 изложби у својим просторијама и двадесетак изложби у земљи и иностранству.Телефон: 022/621-492
Адреса: Градски парк 4
E-mail: galerijasm@opentelekom.rs