ПАЖЉИВКО“ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Ученици првог разреда ОШ „Слободан Бајић Паја“ и предшколци вртића „Бубамара“добили су својеврсни едукативни приручник „Пажљивкова правила у саобраћају“, који их кроз занимљиву илустровану причу упознаје са учествовањем у саобраћају. „Пажљивко“ ће бити подељен свим ученицима првих разреда у основним школама на територији Града, као и предшколцима у вртићима, а ово је активност коју реализује Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним самоуправама.

По речима Владимира Павловића, председника Скупштине града, деца због својих специфичних психофизичких особина спадају у групу најрањивијих учесника у саобраћају. Зато је јако важно да већ од најранијег периода стичу знања и искуства за безбедно учествовање у саобраћају. Знање могу да стекну путем занимљивих илустрованих прича као што је „Пажљивко“, који ће бити  подељен свим школама на територији Града Сремска Митровица. Већ следеће године најмлађи суграђани имаће прилику да стекну искуства на мобилном полигону, који ће бити постављен у свим школама , како би деца прошла практичне обуке. Предшклолци су добили „Пажљивка“  који је прилагођен за њихов узраст у  форми бојанке.

Марија Хан, директор ОШ „Слободан Бајић Паја“ је рекла да је ова школа окружена многим путевима, пре свега то су путеви локалног карактера, али у непосредној близини је и регионални пут. Тим путем ђаци свакодневно пролазе, а њихова безебедност је у највећем интересу. Ово је један од начина да се деца додатно едукују када је учествовање у саобраћају у питању.

Како је рекла  Марина Ђорђевић, помоћник директора ПУ „Пчелица“, бојанка „Пажљивкова правила у саобраћају“  ће кроз један, деци  занимљив начин, упознати најмлађе са правилима у саобраћају. Деца као учесници у саобраћају немају велико искуствао, али ту су васпитачи који кроз пројектне активности проширују њихова знања када је ова тема у питању.