ЗЕЛЕНИ ШТИТ ОД АЕРОЗАГАЂЕЊА

У четвртак, 10. новембра, започела је акција „Велика садња – зелени прстен“. Почетку акције и садњи првих садница у индистријској зони "Језеро" присуствовали су Владимир Павловић, председник Скупштине града, Тамара Милковић, председница Зелене одборничке групе и Сара Павков,државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

Председник Скупштине града Владимир Павловић је рекао да је локална самоуправа у протеклом периоду радила на развоју привреде и обезбеђивању радних места, а сада је дошло време да се пређе на виши ниво. Ова велика садња се ради у договору са струком и Министарством за заштиту животне средине. Резултат неће изостати, ови дрвореди ће красити наш град генерацијама које долазе, попут зелених оаза као што су Градски парк, Спомен гробље и парк код Атлетског стадиона.

Биће посађено укупно 2008 садница, симболично по години када је Митровица добила статус града.

По речима Тамаре Милковић, председнице Зелене одборничке групе, Митровица ће добити зелени штит од аерозагађења. Дрворед ће ићи у виду прстена око града и раздвојиће индустријску зону и саобраћајнице од насеља. Врсте садница су биране тако да би што више било ефекта на заштиту од полутаната. Врсте попут јавора садрже у себи честице које прикупљају бактерије и остале микроорганизме из ваздуха, а поред јавора биће посађена липа, граб, бреза и разне врсте четинара, а саднице ће ефекат показати већ на пролеће.

Како је рекла Сара Павков, државна секретарка Министарства заштите животне средине, ова акција је од изузетног значаја како за Сремску Митровицу тако и за читаву Србију, као једна од мера за заштиту животне средине коју Министарство спроводи неколико година уназад преко конкурса. У овој сезони садње биће засађено 50.000 садница на читавој територији Србије.