МИТРОВИЦА У ГРАЧАНИЦИ

Општина Грачаница прославила је славу Малу Госпојину и Дан општине, а Светој Литургији, литији и Свечаној академији општине Грачаница присуствовао је и заменик градоначелнице Сремске Митровице, Петар Самарџић.

Прослава Дана општине је институционална традиција Грачанице са циљем обележавања дана успостављањa локалне самоуправе, стуба опстанка српског народа на Косову и Метохији и креирања једног од најзначајних политичких, институционалних, друштвених, културних и просветних центара српског народа.

Честитавши празник, Самарџић је истакао задовољство што се сарадња и добри односи двају градова наставља, и ова посета је додатно учврстила пријатељски и братски однос Митровице и Грачанице, али и однос са српским народом у јужној српској покрајини. Као што је рекао и Епискон новобрдски Иларион који је служио Литургију, учвршћивање и грађење таквих односа је грађење цркве, јер свако пријатељство, свака сарадња је нека врста цркве која остаје народу и будућим поколењима.

Током пријема код председнице општине Грачаница, Љиљане Шубарић, договорена је и наредна посета Митровчана која ће имати хуманитарни карактер. У плану је помоћ и подршка Епархији Рашко-призренској, као и социјално најугроженијим породицама Грачанице, a разговарано је и о будућој сарадња у области културе, спорта и туризма.