ПОНОВО ЗАЈЕДНО НА XVIII „СРЕМ ФОЛК ФЕСТУ“

Након свечаног отварања XVIII „Срем Фолк Феста“, Сремска Митровица ће у наредним данима бити престоница игре и песме.

Фестивал је отворио заменик градоначелнице и директор Фестивала Петар Самарџић, који је том приликом рекао да је „Срем Фолк Фест“ највећа и најпосећенија манифестација културно-уметничког типа у Митровици. По његовима речима, слоган овогодишњег фестивала ПОНОВО ЗАЈЕДНО симболише поновно окупљање читавог света у нашем граду.

Приликом свог обраћања великом броју посетилаца, Самарџић је честитао пунолетсво „Срем Фолк Фесту“, пожелео добродошлицу гостујућим ансамблима и изразио задовољство што је Митровица поново „свет у малом“, што поново оправдава епитет града фолклора, града толеранције и различитости, али и града који разлике не прави, него поштује, цени и уважава.

Драган Ђорђевић, уметнички директор „Срем Фолк Феста“ је рекао да без обзира на потешкоће приликом организације, овај Фестивал је и даље највећи фолклорни фестивал оваквог типа у нашој земљи. Ђорђевић је додао да нема државе ни културе без одржавања традиције, фолклор је део традиције, а то је оно што спаја и истовремено нас чини различитим.

Прве Фестивалске ноћи уприличен је дефиле и наступ 5 ансамбала из 5 земаља - Бугарске, Мексика, Босне и Херцеговине, Румуније, као и митровачки ансамбл „Бранко Радичевић“.

Првом фестивалском дану присуствовала је градоначелница Светлана Миловановић са својим сарадницима. Након завршеног наступа уприличен је коктел за представнике ансамбала, са којима је градоначелница разменила поклоне.