ЕКОЛОШКО ПОНАШАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ И ОДРЖИВЕ НАБАВКЕ

У Градској кући одржана је отворена радионица са темом „Еколошко понашање запослених и одрживе набавке“.  Радионица је одржана у оквиру пројекта ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА СВЕ – ПЛАТФОРМА ЗА ЛОКАЛНИ ДИЈАЛОГ, који спроводи Град Сремска Митровица у партнерству са НВО „Регионалне иницијативе Срема“. Пројекат финансира швајцарска организација HELVETAS уз помоћ „Швајцарске развојне агенције“.

Радионицу је водио предавач Бора Обрадовић, који је рекао да се на овај начин представља један иновативан приступ, који говори управо о томе шта можемо да урадимо, а да нас мало кошта, са малим променама у раду запослених, како би се читава радна средина и читаво друштво довело на један еколошко прихватљив стандард живота и рада, у овом случају у јавним установама, јавним предузећима и градским управама.

Циљ ове радионицу je да се покаже значај понашања у јавном и цивилном сектору који воде рачуна о екологији и одрживом развоју, као и подстицање еколошки одговорног понашања у погледу коришћења енергије и генерисања отпада. To укључује и промовисање  „low cost“ мера у еколошком понашању, промовисање јавних набавки које уважавају енергетске и еколошке карактеристике и промовисање промене понашања у односу на екологију и одрживог развоја.

Мирка Гмизић из Канцеларије за локални економски развој Града, која је присуствовала  радионици, рекла је да је  екологија увек битно питање, а локална самоуправа се труди да на том пољу буде што транспарентнија како би оснажила организације цивилног друштва и укључила их у локалну политику. Такође, како је додала, локална самоуправа има за циљ да оснажи мрежу организација које су везане за заштиту животне средине, како би заједно учествовали у битним одлукама које су везане за ову област.