НЕГОВАЊЕ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА - СПОМЕН ПЛОЧА ПОРУШЕНОЈ СИНАГОГИ

На месту где се некада налазила митровачка Синагога  постављена је спомен плоча, на иницијативу Ненада Радмановића, историчара, чијем су откривању присуствовале градоначелница Светлана Миловановић и заменица амбасадора Израела Мајан Бентура, као и представници локалне самоуправе и грађани.  Плоча је постављена у спомен уништеној и искорењеној јеврејској заједници,  и у знак сећања на дан када је Синагога, пре 80 година, до темеља порушена.

По речима градоначелнице Светлане Миловановић, Јевреји који су кроз историју живели у Сремској Митровици, допринели су развоју града,  али су нажалост, заједно са Србима претрпели страдање током  Другом светском рата. Градоначелница је истакла да никада не смемо да заборавимо, већ да памтимо све оне који су својим радом, делом, својим животом, допринели да Митровица буде град какав је данас.

Заменица амбасодора Израела Мајан Бентура изразила је речи захвалности Граду, истичући да је постављања спомен плоче дирљив чин који заслужује поштовање. Како је рекла, Јевреји и Срби су током холокауста делили исту судбину. Бентура је додала да  треба да учимо од прошлости, како би креирали бољу будућност, подсећајући колико је толеранција важна.

Ненад Радмановић, иницијатор постављања спомен плоче,  истакао је да дуго постоји идеја за постављање обележја на месту где је синагога минирана и порушена 1942. године. Спомен плоча је постављена на углу улица Светог Саве и Доситејеве, на месту где су припадници јеврејске заједнице долазили свакодневно у свој храм, неговали своју традицију, док су живели заједно са својим суграђанима Србима.

Постављањем спомен плоче, започиње се и тужно сећање на злочиначку акцију Виктора Томића, у којој су Усташе пре 80 година крајем лета 1942. године, убиле готово седам хиљада родољуба из Срема.