E-ФИСКАЛИЗУЈ СЕ НА ВРЕМЕ

У градској кући одржана је конференција за медије поводом Закона о фискализацији, који је усвојен 1. новембра 2021. године и који прописује увођење нових фискалних уређаја, до 1. маја 2022. године.

По речима Предрага Мујкића, директора Регионалне привредне коморе Срема, привредни субјекти који се баве прометом добара и пружања услуга физичким лицима у обавези су да пређу на нове фискалне уређаје, како прописује Закон о фискализацији. Новина је у томе  да сада мора да се евидентира промет преко самонаплатних уређаја, као и наплаћивање аванса физичким лицима за даљу куповину. Закон се примењује без обзира да ли су привредни субјекти  у ПДВ систему или нису.

Предности новог фискалног система је у томе што нема више штампања дневних и периодичних извештаја, као ни обавезе вођења књиге дневних извештаја, нити обавезе чувања контролних трака. Сав промет који се реализује одвија се у реалном времену. Новина је и могућност исправљања грешке, а може да се врши поништење претходних и штампање нових рачуна.

Стављањем нових уређаја у промет, стари се аутоматски дефискализују, а у једном објекту не могу да постоје стари и нови фискални уређај.
Мујкић је апеловао на привредне субјекте да поштују рок за увођења нових уређаја, самим тим што постоји одређено време од самог прибављања уређаја, инсталације безбедносног елемента, одобрења Пореске управе, до обуке радника, да не би били принуђени да плате казну које прописује Закон.

Како је рекао Петар Самарџић, заменик градоначелнице,  после 17 година од увођења, систем фискализације се унапређује новим и модерним технолошким  решењима у виду е-Фискализације.  Због кратких рокова, Самарџић је позвао привредне субјекте да не чекају последњи дан, него да у догледно време испуне прописе Закона о фискализацији.