ПРВИ САБОР ПЛИВАЊА ЂАКА ЗА ЧАСНИ КРСТ

Данас је на Градском базену „Пинки“ одржан Први сабор пливања за часни крст, у којем су учествовали ученици основних и средњих школа који похађају верску наставу, уз благослов Епископа сремског Господина Василија.

Како је рекао Стефан Недић, вероучитељ у Митровачкој гимназији и члан Одбора за верску наставу Епархије сремске, овај догађај представља најбољи час верске наставе, на велико задовољство ученика. Ђаци на часовима веронауке доприносе изградњи своје душе, а овом приликом формулишу чувену пословицу „У здравом телу здрав дух“, чиме употпуњују своју физичку спремност и физичку културу. Недић је истакао да није било тешко организовати Први сабор пливања за часни крст, на којем је ове године учествовало око педесет учесника. Наредне године Сабор ће се организовати у форми штафетног пливања, и моћи ће да се такмиче сви који желе.

По речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице, локална самоуправа је увек подржавала и увек ће подржавати и обележавати све православне празнике и верске обичаје. Он је поздравио идеју свештенства Српске Православне Цркве и Одбора за верску наставу Епархије сремске, да се у програм обележавања великих православних празника укључе и најмлађи суграђани. Самарџић је додао да се на овај начин доприноси очувању православља, традиције и народних обичаја, те се нада да ће пливање ђака за часни крст на Крстовдан постати традиција.

Овом приликом Самарџић је најавио и пливање за часни крст које ће се одржати на Богојављење, 19. јануара, на Сави испред цркве Светог архиђакона Стефана са почетком у 11 часова.

Иако су победници сви који су узели учешће, најбржи пливачи су били Миљан Тодић из ОШ "Јован Поповић" (I до IV разред), Милица Вуковић из OШ "Бошко Палковљевић Пинки" (V до VIII разред) и Немања Малбашић из Медицинске школе "Драгиња Никшић" (средњошколци).

Бог се јави - ваистину се јави!