ХВАЛА СВИМ ВОЛОНТЕРИМА

Генерална скупштина Уједињених нација, 1985. године, прогласила је 5. децембар Међународним даном волонтера, са циљем да се шири људска хуманост и солидарност, као и одговорност за локалну заједницу.

Поводом Међународног дана волонтера, Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице, примио је у Градској кући волонтере Канцеларије за младе  и Црвеног крста. По његовим речима, алтруистички и хумани дух код људи, уз жељу да се помогне другима, многе је усмерио на волонтерски посао. Волонтери чине добра дела, не тражећи ништа за узврат, пружају много и спремни су да дају све од себе. То су људи који воле свој град и своје суграђане, због чега су спремни да им помогну онда када им је помоћ најпотребнија, посебно када су у невољи.

Самарџић је додао да Град Сремска Митровица дугује бескрајну захвалност волонтерима Црвеног крста и Канцеларије за младе, који су се претходних година истакли у волонтерском раду и да Град подржава сваки вид волонтерског активизма. Посебну захвалност Самарџић је упутио за активности у последњих годину и по дана, колико траје борба са вирусом COVID-19, уз подсећање да су волонтери од почетка пандемије коронавируса учествовали у раду градског Кол-центра, као и тима за имунизацију. Подсетио је ина учешће у оперативно – тактичкој вежби „Систем 2021“, када су волонтери показали обученост и спремност да помогну својим суграђанима y случају поплава и пожара, чак и кад се те две кризне ситуације дешавају истовремено.

Самарџић је напоменуо да су се волонтери Канцеларије за младе истакли у еколошким акцијама, чишћењу приобаља реке Саве, активностима везаним за безбедност у саобраћају, док су волонтери Црвеног крста узели учешће у бројним акцијама  добровољног давање крви, помоћи социјалним и другим угроженим категоријама становништва, као и у организовању обука из области цивилне заштите и прве помоћи за основце и средњошколце.

Волонтери Црвеног крста, њих 115, су свом граду поклонили преко 10 хиљада волонтерских сати рада, само у току 2021. године.