СПОМЕНИК КОЈИ УЈЕДИЊУЈЕ СЛОВАКЕ И СРБЕ

Споменик словачком песнику Адолфу Сватоплуку Освалду који је погинуо у Српско-турском рату 1876-1878, као добровољац у српској војсци на Дрини, код Сремске Раче окривен је у школском дворишту у том сремском месту. Тиме је обележено 145 година од смрти песника који је значајан за словачку књижевност и културу, али и за српски народ и Републику Србију.

Како је у свом обраћању на својеврсном историјском часу, током програма откривања споменика рекао Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова, нашој генерацији је припала обавеза, али и част да се херојима попут Освалда достојно одужимо. Како је истакао том приликом, част му је што учествује у церемонији отварања  споменика великом словачком песнику, књижевнику, родољубу и националном прегаоцу који је положио чак и свој живот уградивши га у темеље једне дивне грађевине, српско-словачког пријатељства.

Амбасадор Словачке у Србији, Федор Росоха истакао је да му је изузетно драго што присуствује свечаном откривању споменика свом земљаку, књижевнику, новинару, на месту где је као добровољац борећи се за слободу погинуо пре 145 година. Судбина му је одредила да му вечна кућа буде у Сремској Рачи, далеко од његове родне Банске Бистрице. Али захваљујући идејном творцу и иницијатору ове акције др Небојши Кузмановићу, и несебичној подршци Града Сремска Митровица, племенита мисија А.С. Освалда биће отргнута од заборава времена.

Градоначелница Сремске Митровице, Светлана Миловановић, истакла је да велика дела живе у времену док живе у нашем сећању, данас је тренутак да исправимо једну такву неправду према изузетној личности која је за нас дала свој млад живот. Ова биста ће да нас поносно подсећа да је један млад човек који је припадао другом народу делио са нама идеју слободе и за њу положио живот. Његово дело је симбол који неколико векова уједињује Словаке и Србе.