ОДРЖАН ВИНСКИ ПАРК

Фестивал вина и хране „Вински парк” у Сремској Митровици окупио је велики број посетилаца који су имали прилику да дегустирају више од 500 врхунских вина из око 75 винарија. Географско порекло вина са ових простора привлачи дегустаторе и разлог је што је велик број винарија на Фестивалу „Вински парк – Сремска Митровица 2021” управо са Фрушке горе.

Учествовало је доста винарија и из осталих делова Србије и региона. Своја вина изложиле су бројне српске винарије али и винарије  из региона из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније…

„Вински парк – Сремска Митровица 2021.” свечано су отворили Барон Лобсеин заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији и Бранислав Недимовић потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, а потом су обишли штандове „Винског парка”.

Приликом званичног отварања манифестације, обраћајући се окупљеним грађанима потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је Сремска Митровица постала позната и по „Винском парку”, судећи по броју посетилаца, наш град је очигледно чувен и по овоме, наводи он, иако су га раније препознавали углавном по затвору. Пошто је цар Проб на Шуљамачкој главици засадио винову лозу, министра данас не чуди што је Сирмијум у ИВ веку п. н. е. био мајка свих европских градова. Захвалио се ентузијастима који су осмислили ову манифестацију и похвалио идеју Рамазија Инаишвилија и организацију Дмитра Станишића, Петра Самарџића и сарадника.

ВИДЕО: 4. ВИНСКИ ПАРК У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

„Влада Републике Србије непосредно пред корону донела је нову Стратегију о развоју виноградарства и винарства у Србији и управо овакве манифестације су једна од тачака на основу којих треба да се промовише наше виноградарство у Србији, наше аутохтоне сорте и с друге стране да промовишемо целу производњу вина, а увек се на то надовезује и остала храна, ракија и рурални туризам и то једна нова прича која нам се потпуно отворила у последњих две године да је то просто невероватно. Мислим да се и степен друштвеног развоја и колико у ствари имате новца, мери по томе колико расте потрошња вина, она невероватно расте ових неколико година и то је само показатељ колико наше друштво иде у овом правцу и колико мења своје навике. Неким другим врстама пића пада потрошња, а управо винима која су одлика друштва које се развија, потрошња расте. Ако је овде Проб дошао пре 18, 19 векова ако је он мислио да је у Сремској Митровици, овде на јужним падинама Фрушке горе добро за вино и виноградарство, не видим разлог зашто би ми после толико, 1.000 и 700, 800 година ишли другачијим путем, једноставно бог кад одреди неке просторе на којима нешто може да се развија, ова количина људи само то потврђује. Најважније је да развијамо српско виноградарство и српско винарство, свако ко жели да учествује у нашем пројекту је добродошао и хвала свим људима из окружења који су дошли, хвала домаћинима, гостима из САЂа али гледајте, аутохтоне сорте вина, оне нису рекле последњу реч у Србији, видећете за пет година шта ће да буде, то ће бити један бум који више нико неће, у кругу од хиљаду километра, моћи да заустави,” рекао је министар Недимовић.