Дан МУП-а и полиције обележен тактичко-техничким збором на тргу

Полицијски службеници и ватрогасци-спасиоци обележили су Дан Министарства унутрашњих послова, Славу Министарства и Дан полиције тактичко-техничким збором Полицијске управе у Сремској Митровици на централном градском тргу. Збору у нашем граду на Тргу Ћире Милекића присуствовали су градоначелница Светлана Миловановић, начелник Градске управе за културу и спорт Васиљ Шево, грађани и деца.

На тактичко-техничком збору на Тргу Ћире Милекића грађани су заједно са својом децом имали прилику да се упознају са вештинама, опремом и возилима која полиција користи у свом раду.  Изложена су полицијска возила и пратећа опрема (патролни аутомобили, саобраћајни мотоцикли, ватрогасна возила, чамац, „марица”, џип, комби ИЈП, дрон, ватрогасна опрема и опрема за форензику), у присуству надлежних полицијских службеника и њихових старешина.

Обишавши изложено Светлана Миловановић градоначелница је упутила честитке свима који обележавају овај дан: „Желела бих да свим припадницима Министарства унутрашњих послова и Полиције Републике Србије честитам данашњи дан и честитам данашњи славу, исто тако желим и да им се захвалим на свему што чине за нас, за грађане Сремске Митровице како би се ми осећали безбедније. Данас сам била и у Београду, присуствовала сам свечаној церемонији када је 1.337 нових младих снага, припадника МУП-а Србије положило заклетву и заиста је било лепо и свечано. Лепо је видети те младе људе који ће свој будући посао и своје образовање и који ће свој живот и своју каријеру посветити очувању безбедности грађана Републике Србије.”

Током манифестације на тргу, постављена су возила, делове форензичке и ватрогасне опреме који се користе у раду. Приказан је само део капацитета којима располаже Полицијска управа у Сремској Митровици, према речима Жељке Аврић ПР МУП-а, који треба да допринесе ефикасности рада полицијских службеника у решавању у сузбијању кривичних дела, очувању јавног реда и мира и контроли регулисања саобраћаја.

„Данас у Београду на централној свечаности, свечану заклетву је положило укупно 60 младих људи, од којих 50 полицијске службеника Полицијске управе у Сремској Митровици и 10 припадника Одељења за ванредне ситуације у Сремској Митровици, значи будућих ватрогасаца-спасилаца. Један од концепта, односно стратешких опредељења рада полиције у наредном периоду је рад у локалној заједници и овај тактичко-технички збор је у ствари један део концерта тог ада, што значи да кроз сарадњу са грађанима треба да се препозна и решава будућа безбедносна проблематика. Полицијски службеници и ватрогасци-спасиоци су увек ту да помогну, да заштите, да појачају безбедност, сигурност наших грађана, посебно младим људима и деци да помогну саветом и разговором и овакви непосредни контакти, живи, са грађанима су у ствари један од добрих начина да грађани стекну и очувају поверење у полицију”, рекла је Жељка Аврић.

Наши најмлађи суграђани имали су прилику да науче основе безбедности, да се упознају са улогом полиције, док су их саобраћајци учили како да безбедно пређу улицу. Уз сликовнице, едукативне програме и цртеже полицијски службеници су учили децу како да се безбедно понашају у саобраћају.

Деци је било занимљиво разгледање полицијских возила и опреме, а могли су и да испробају како је седети за воланом или у кабини разноврсних полицијских возила.

Грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и методама рада различитих организационих јединица полиције. Представљене су и вештине полицијских службеника, поред полицијске опрема и возила.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана