Пројекат за Роме: „Подршка за нови почетак“

Јуче је у  Градској кући  реализован и потписан пројекат „Подршка за нови почетак“.

Пројекат су потписале градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић и Ана Бртка Валент, директорица Екуменске хуманитарне организације.

Екуменска хуманитарна организација уз подршку ГИЗ-а реализује овај пројекат.
Начелник Градске управе за социјалну, здравствену и заштиту животне средине Дражен Риђошић рекао је да се пројекат заснива на Ромској популацији који су повратници у наш град.
 
„Сам пројекат заснива се на помоћи Ромима у виду самозапошљавања на територији нашег града. Имамо четири помоћи у виду самозапошљавања. Што се тиче грађевинског материјала , биће збринуто 16. породица где ће им бити вршене реконструкције на објектима у виду поправке прозора, врата, кровне конструкције, изолације, купатила и свега оног што је потребно. Такође, искористио бих прилику да се захвалим Екуменској хуманитарној организацији као и ГИЗ-у, локална самоуправа наставиће и даље да подржава све акције и помоћи грађанима“.


На питање да ли се помаже породици коју је задесила трагедија у Шашинцима, начелник Риђошић рекао је:

„Наравно да им се помаже, локална самоуправа је помогла пре свега тако што је обезбедила двособан стан у Мартинцима, они су збринути тамо, добијају редовну новчану помоћ као и помоћ у виду хране, обуће, одеће и свега осталог.“
 
Екуменска хуманитарна организација је организација из Новог Сада која послује преко 28. година.
Организација се бави помагањем угроженим и маргинализованим категоријама становништва.

„Наша организација мапира које су потребе становништва у целој Србији и на основу тога пише и реализује пројекте, у целој Србији имамо развијене пројекте иако је наше седиште у Новом Саду. Морам да кажем да је за нас најбитнија оваква сарадња и потписивање оваквих споразума са градским управама јер је то знак да нас општина подржава. Најбитније је да сви заједно функционишемо како би дошли до циља помагања угроженим породицама. Само заједно можемо урадити велике ствари. Са градом смо сарађивали раније поводом других пројеката, али што се тиче овако нечег, сарађујемо први пут.“ рекла је Ана Бртка Валент, директорица Екуменске хуманитарне организације.
 
На питање шта то највише треба сиромашнима Валент је рекла да им је највише потребан кров над главом, помоћ око хигијене, хране, и пијаће воде.

Ана Биргеш, координатор пројекта „Подршка за нови почетак“ рекла је да се ове године раде три општине у Срему, од којих је једна град Сремска Митровица која због своје велике територије има највише корисника који су ове године добили подршку.

„Ми дајемо више врста помоћи у оквиру овог пројекта, једна од њих је такозвана правна подршка која омогућава корисницима да добију помоћ у документима или другим информацијама које су им неопходне да би створили основе социјалне потребе. Друга врста подршке је подршка у старт уповима за самостално запошљавање, то је подршка у виду алата коју корисник добија у висини од 750е без ПДВ и са тим алатом он започиње свој самосталан посао и ми желимо да он оствари неки приход. Мора да осмисли свој бизнис план и да прође предавања. Трећа врста подршке је грађевинска подршка у смислу бољих услова становања за повратнике. Ова врста подршке је намењена за обнову кућа и оних који немају купатила и струју, ови начином се заиста подиже свест њиховог становања као и хигијене, поготово у пандемији ковида.“ рекла је Биргеш.

Извор: ozon.rs