"ПРИЧЕ СА СЕВЕРА" У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

У Градској кући у Сремској Митровици, уприличен је пријем за делегацију Амбасаде Шведске, на челу са замеником Амбасадора Шведске, господином Јоакимом Верном. 
Посета носи назив „Приче са Севера“ и организована је у циљу остварења сарадње Амбасаде Шведске и Града Сремска Митровица у области образовања и културе. Како је истакао заменик градоначелнице, Петар Самарџић, посета доприноси јачању капацитета институција, школа, библиотеке и омогућава најмлађим Митровчанима да сазнају и науче нешто више о култури Краљевине Шведске и уопште о специфичностима ове нордијске земље. 

Током састанка у Градској кући отворене су теме и о потенцијалној сарадњи у другим областима друштва - пољопривреда, привреда, туризам, екологија и цивилно друштво, стога се у будућности може очекивати више оваквих посета. 
Делегација Абасаде Шведске, посетила је и ОШ „Јован Јовановић Змај", где је са члановима ученичког парламента разговарано о еколошким темама и о школовању у Шведској. На крају дружења, сви заједно, посадили су дрво вишње у школском дворишту. 

Како је званична посета била и у духу културе, обилазак Библиотеке „Глигорије Возаровић“ био је неизоставан део посете. У оквиру програма "Приче са севера" у Библиотеци су одржане изложбе и радионице ,,Финдус и Петсон" и "Пипи" за децу школског и предшколског узраста. По речима директора Библиотеке, Слободана Кекића, циљ ове посете јесте промоција књижевних дела шведских писаца за децу.