ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АПРИЛСКИ РАТ И ПРВИ ДАНИ НДХ” У МУЗЕЈУ СРЕМА

"У Сремској Митровици је по први пут организована изложба на ову тему. Она прати догађаје од првих притисака на Краљевину Југославију од средине 1938. године. Урађена је реконструкција политичке сцене у граду уочи рата, као и реконструкција догађаја који су везани за 27. март, не само у Сремској Митровици, него и у Срему, затим операције везане за Априлски рат који је трајао десетак дана на територији читаве Краљевине Југославије. Посетиоци изложбе ће имати прилику да виде како су изгледали војници Краљевине Југославије, које су наоружање имали војници окупаторских земаља који су се овде затекли. 
Обрађено је и формирање градских власти злочиначке Независне Државе Хрватске на територији нашег града", рекао је аутор изложбе, Ненад Радмановић, кустос Музеја Срема.
"Изложба је организована под покровитељством Града Сремска Митровица, а има и партиципативни карактер, с обзиром на то да је много експоната из приватних, породичних колекција, које су Митровчани уступили Музеју Срема за потребе организовања изложбе", истакао је Стево Лапчевић, новинар и иницијатор изложбе.
Госте је поздравио директор Музеја Срема Андрија Поповић а изложбу је отворио Васиљ Шево, начелник Градске управе за културу и спорт. Наредних година изложба ће се надограђивати, а сви заинтересовани могу да је погледају уз поштовање противепидемиолошких мера.