Сремска Митровица обележила Дан ослобођења

У Сремској Митровици обележено је 75 година слободе. На церемонијалу у ту част код Споменика ослобођења код Железничке станице присутнима су се обратили они који су тада ослободили, а данас чувају слободу Митровице. 

Пред више стотина грађана, преживели учесник НОР-а Гаврило Винчић говорио је о тешким прошлим временима када се борило за слободу која ни данас нема цену, тврди један од ретких преживелих бораца у Срему из тог периода.

На месту садашњег обновљеног споменика код Железницке станице одвијала се, те ратне године одлучујућа борба, рекао је доц др Ненад Нинковић, одсек за историју у Новом Саду.

Град који је имао тешку прошлост, који се кроз историју бранио и сачувао слободу мора да сачува и сећање на пале жртве захваљујући којима генереције 75 година живе у слободи. Најмање што Митровчани могу да ураде за њих је да старе симболе, попут Споменика ослободиоцима обнове, рекао је министар Недимовић, некадашњи митровачки градоначелник

Догађај је употпунио оркестар Министарства одбране ,, Станислав Бинички” који је за ту прилику извео више нумера родољубивог садржаја.

РТВ