80 ГОДИНА ОД СТРАВИЧНОГ ЗЛОЧИНА

На спомен обележју „Орашје“ у Гргуревцима уприличено је обележавање 80 година од страдања мештана и паљења овог села од стране немачкo-усташке војске у Другом светском рату.

У име Града Сремска Митровица, венце су положили заменик градоначелнице Петар Самарџић и заменик начелника Градске управе за културу и спорт Зоран Мишчевић.

Како је рекао Самарџић, пре осам деценија догодио се стравичан злочин, када су Немци из освете за убијена два немачка војника стрељали између 250 и 300 Гргуревчана. То што су Гргуревчани доживели јуна 1942. године, била је само увертира за много тежи злочин, за геноцид који је током августа и септембра исте године починила казнена експедиција Виктора Томића.

Ове године, Град Сремска Митровица ће на достојан начин, уз званичну државну комеморацију, обележити 80 година од незапамћеног геноцида над Србима Срема. Ово сећање на страдање Гргуревчана, и отварање спомен собе у овом фрушкогорском селу, представља део нове борбе за очување културе сећања која нам је данас, када се враћамо сопственом идентитету, можда најпотребнија.

Самарџић је истакао да  прихватајући ту борбу, заправо сведочимо да људи који су страдали нису пали узалуд, да узалудна није била не само њихова жртва, већ и трпљење, али и борба којом су сведочили да слободе нема онда када вам говоре како да радите, живите и најпосле умирете. Те одлуке морају бити само наше, па ма колику цену за њих платили, па ма како о њима промишљали.

По речима председника савета МЗ Гргуревци Душка Крстића, 6. јун је најтужнији дан за Гргуревце. У знак сећања подигнута је спомен соба, која је ове године реконструисана, тако да сада у новом руху сведочи о догађају који треба да остане у сећању свих људи, како становника Гргуреваца, тако и свих оних који долазе у ово фрушкогорско село.