60 ГОДИНА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Честитајући јубилеј Високој школи струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре "Сирмијум", Петар Самарџић, заменик градоначелнице, подсетио је да је ова школа током свог постојања прошла кроз све образовне реформе. Настала је као Учитељска виша школа, Митровчанима најпрепознатљивија као Педагошка академија, а новим смеровима и програмима показује да иде добрим путем трансформације управо у Академију струковних студија, која у плану има имплементацију и кратких студијских програма који ће обучити студенте за директан рад у привреди. То је од изузетног значаја за Митровицу, која се убрзано развија у свим друштвеним сферама, посебно у области економије и привреде.

Један од студијских програма тиче се логистике, а развој логистичких центара је будућност Митровице и важна компонента Плана развоја града у наредним годинама. Други програм се односи на управљање производним процесима и тим лидерством, односи се на образовање профила који су некада називани погонски инжењери, а нешто је што недостаје компанијама у граду. Трећи студијски програм односи се на безбедност и контролу хране, а познато је да је Митровица богат пољопривредни крај који се снажно развија, не само у области примарне пољопривреде, већ и и у области прерађивачке делатности.
Самарџић је додао да средње школе у нашем граду активно учествују у процесу дуалног образовања, а са овим студијским програмима тај процес ће бити унапређен и ићи ће се ка реалним потребама привреде не само у Граду Сремска Митровица него и у читавом Сремском округу.

Покрајнски секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је рекао да овакве школе, каквих је пет у Војводини, својим студијским програмима осликавају реалне потребе друштва.

По речима директора Високе школе струковних студија „Сирмијум“ Дејана Савичевића у школи је уписано 502 студената на 7 студијских програма, на 2 ниво студија и 2 образовна научна поља. Задак школе је даља трансформација студијских програма, што ће омогућити још више академаца које ће ова школа образовати.