ОСАМ ГОДИНА ОД ВЕЛИКИХ ПОПЛАВА

Нa митровачком  кеју, „Шеталишту Славка Дубљевића“, обележено је осам година од великих поплава 2014. године. Присутни грађани и представиници локалне самоуправе  присетили су се тих, за Митровацу  тешких и напетих  дана, агоније која je мучила све митровчане.

Тих  мајских дана 2014. године  присетио се и председник Скупштине града Владимир Павловић, који је рекао да се тада, као студент, вратио у свој град да помогне у његовој одбрани од набујале реке. Како је истакао, у људима је видео и страх и бригу као и неизвесност, али преовладала је храброст, патриотизам и љубав према свом граду. Павловић је додао да је дан када се присећамо мајских поплава прави тренутак да размислимо како да у условима мира искористимо храброст, солидарност и слогу, као народ познат по томе да му слога исплива на површину када су тешка времена. Павловић је позвао све суграђане да буду сложни у заштити животне средине, да урадимо све што је до нас да природа буде што чистија и лепша, јер већ смо имали прилику да видимо како је кад наљутимо природу.

Како је рекла Татјана Јованчевић, секретар Црвеног крста Сремска Митровица, као у свим кризним ситуацијама, тако је и пре осам година  Црвени крст  реализовао своју мисију – мисију ублажавања људске патње, патње оних који су морали да буду евакуисани из својих домова. Црвени крст је организовао прихватне центре, вршио дистрибуцију потребне хране, воде и одеће, док су волонтери учествовали у одбрани града дуж кеја, постављајући џакове  са песком.

Подсећања ради, због велике количине падавина, водостај реке Саве достигао је, до тада незабележених,  863cm.  У тренутку обележавања 8 година од историjског максимума, водостај реке Саве је износио 217cm, по подацима Републичког хидрометеоролошког завода.