ДА КРВ ЧЕКА ПАЦИЈЕНТА, А НЕ ПАЦИЈЕНТ КРВ

Поводом „Националног дана добровољних давалаца крви“ у Градској кући додељена су признања „Црвеног крста Србије“ добровољним даваоцима крви са територије Града, који су давали крв 75 и 100 пута до сада.

По речима Дражена Риђошића, начелника Градске управу за социјалну заштиту и заштиту животне средине, циљ обележавања овог важног дана јесте одавање захвалности хуманим грађанима који нетражећи ништа за узврат спашавају туђе животе. У једној години је потребно 240 хиљада јединица крви. Једна јединица крви може да спаси три људска живота. Такође, на хиљаду становника потребно је 40 давалаца крви. Риђошић је истакао да тренутно у Србији имамо око 3% давалаца, а Митровица може да се похвали великом заинтересованошћу суграђана за давање крви. Nачелник Риђошић је позвао људе да дају крв, закључивши да је боље да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Петровић Драган из Мачванске Митровице, који је више од 40 година добровољни давалац крви, дао је крв више од 100 пута, рекао је да је хумано помоћи другима, а да је и сам био у прилици да прими крв.

Зоран Божовић из Сремске Митровице, који је дао крв више од 80 пута, рекао је да је први пут дао крв током служења војног рока, а други пут 1986. године, жени која је претрпела тешку саобраћајну несрећу. Како каже, од те године, па све до сада је добровољни давалац крви.

Милена Матић из Мартинаца је рекла да је диван осећај знати да чините хумано дело и спашавате нечији живот. Крв је дала преко 75 пута, а  каже да је и њена породица укључена у добровољно давање крви.

И остали даваоци су добили захвалнице, позивајући младе, здраве људе да следе њихов пример. Давалац крви може бити свака здрава особа од 18 до 65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни даваоца, нити примаоца.