ДИЈАЛОГОМ ДО ОДРЖИВИХ ПРЕХРАМБЕНИХ СИСТЕМА

Изградња одрживих прехрамбених система кроз инклузивне ланце вредности била је тема панел дискусије одржане у Градској кући у Сремској Митровици, у организацији Програма Уједњених нација за развој (UNDP) и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. 
Учесници су разменили искуства и упознали се са тренутним и будућим изазовима, како утицати на понашање потрошача, како их подстицати да дају предност здравој храни, на правичност у расподели додате економске вредности. 
Један је од закључака јесте да су дефинисане неопходне будуће акције, како би се унапредила сарадња свих учесника у вредносном ланцу, према речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице, домаћина овог скупа. То подразумева укључивање свих активности од производње, прераде, потрошње, трговине и маркетинга добара и услуга које потичу из пољопривреде у прехрамбене системе. Стога је окупљено тридесетак локалних произвођача пољопривредних прехрамбених производа, у циљу размене искустава, дефинисања актуелне ситуације у овој области, тренутних и будућих изазова који се могу појавити у области прехрамбених система. Размотрене су и мере које треба узети у обзир приликом креирања будућих политика не само на локалном, него и на националном нивоу. 
О овој теми у оквиру националног дијалога говорили су и Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Нада Лазић, посебни саветник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања, Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица, Ђорђе Мркић, представник удружења Оригинал Србија и локални произвођачи. 
Неке од тема о којима се водио дијалог биле су како обезбедити правичнију расподелу прихода међу учесницима ланца вредности, како се може осигурати да храна буде здрава, а да њена производња буде ипак економски правична и исплатива за све.