ОДРЖАНА 31. БОСТАНИЈАДА У ШАШИНЦИМА

У суботу 31. јула одржана је 31. по реду „Бостанијада“, најстарија манифестација овог типа у нашој земљи.  Врео летњи дан, са температуром од готово четрдесет степени,  није спречио сладокусце -  љубитеље лубенице, бећар паприкаша, традиционалних сремских колача,  да се упуте пут Шашинаца.

31. „Бостанијаду“ отворио је Зоран Мишчевић, заменик начелника Градске управе за културу и спорт. Потом је уследио такмичарски део. Најмлађи су се такмичили у брзом једењу Лубенице. Победу је однео једанаестогодишњи Вукашин Филиповић из Сремске Митровице. Затим је уследило такмичење у пуцању бичем, у чему је био најбољи Милош Радојчић из Шашинаца, док је за најгласнију клепетушу победу однео  Бојан Малешевић из Шашинаца, иначе најмлађи такмичар. Што се тиче најбољег бећар паприкаша, за њега је била задужена екипа “Мики и ја ” из Сремске Митровице, док је екипа “Црни гаврани” направила најлепшу бостанџиску колибу, а екипа из Деча имала је најбољи старински колач. Наравно, одабрана је и најтежа лубеница. Овог пута она је стигла из Јарка, тежила је 23,2 килограма, а произвео ју је Марко Спасојевић.
Бостанијаду је посетила и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, која је тим поводом рекла:
„Град Сремска Митровица подржава ову традиционалну манифестацију, која се налази на мапи Туристичке организације града, као манифестација за препоруку туристима.
Иако лубенице у селу више нема као што је некада било, јер су друге пољопривредне културе преузеле примат, битно је да се Бостанијада и даље одржава уз занимљив програм и такмичења, којима чувамо и негујемо нашу традицију. Драго ми је што видим да је добро посећена".

Желим свим становницима Шашинаца добро здравље, добро време и повољне услове, како би наредне године било још више бостана и више излагача“.

Уз бостанијаду одржана је и фијакеријада. Поред такмичарског дела организован је  дефиле коњских запрега кроз село, а за најлепшу коњску запрегу прво место је однела породица Шимовић из Чачка. Њима је градоначелница Сремске Митровице доделила пехар.