Округли сто на тему „Поверење у институције” – Коме пријавити насиље?

Градоначелница града Сремска Митровица Светлана Миловановић данас је, у Великој сали Градске куће, заједно са покрајинским заштитником грађана, омбудсманом проф. др Зораном Павловићем била домаћин округлог стола на тему „Поверење у институције” – Коме пријавити насиље?

Скуп је организован с циљем целовитог сагледавања проблема, потреба и сачињавања заједничких закључака и предлога за унапређење и адекватну заштиту људских права и права детета.

Светлана Миловановић градоначелница рекла је: „Тема данашњег округлог стола који организујемо на иницијативу покрајинског омбудсмана и наравно у сарадњи са градом Сремска Митровица је веома широка и морам да кажем и тешка, тако да ћемо овај округли сто посветити борби против насиља, односно да са једне стране покушамо да едукујемо све наше суграђане да насиље пријаве, као и то да насиље постоји у различитим облицима да се не сматра само физичким насиљем. Мислим да је то први корак који треба да урадимо, едуковати становништво, а са друге стране морамо им вратити веру у институције.”

„Апелујем са овога места да се насиље пријави без обзира у ком је облику, насиље треба пријавити. Требало би да покушамо заједно и заједничким радом да га спречимо јер некако, имам више утисак да се жаргонски изразим да ми гасимо пожар када се то већ деси, када о томе већ читамо у медијима. Хајде да видимо на овом округлом столу шта је то што ми као држава као и државне институције можемо да урадимо да бисмо уопште и спречили било коју од ових врста насиља тако да је то наш данашњи циљ на овом округлом столу и ја се надам да ћемо и успети да га постигнемо. Захвалила бих се посебно и професору др Зорану Павловићу покрајинском омбудсману и његовој екипи што су баш у Сремској Митровици организовали овај трећи округли сто, а још један ће бити у септембру заједнички када ћемо сумирати резултате, све оно што смо постигли, односно шта смо се договорили на овим састанцима”, рекла је овом приликом градоначелница Миловановић.

Поред омбудсмана Павловића и представника митровачке локалне самоуправе, састанку су присуствовали и представници институција и организација које су укључење у област превенирања и санкционисања насиља.

У Сремској Митровици је данас одржан трећи део округлог стола о теми поверења у институције и коме грађани да пријаве насиље са основном идејом да се скрене пажњу у општој и стручно јавности на чињеницу да у нашем друштву постоји нулта толеранција на насиље али да сви грађани, сви потенцијални оштећени, све жртве буду сигурни да ће од стране надлежних органа да добију подршку и помоћ према речима проф. др Зорана Павловића покрајинског заштитника грађана-обудсмана.

Како је још рекао  Павловић: „Помоћ се не састоји само у активностима надлежних државних органа, полиција, тужилаштво, суд, него и свих оних других учесника у самом поступању. Наравно до тог циља нулте толеранције није лако ни једноставно доћи, кривична пријава не подноси се средствима јавног информисања, кривична пријава не подноси се организацијама цивилног друштва, него се подноси надлежним институцијама, да бисмо дошли до тога морамо да имамо поверење. Једна од улога независних институција као што је у овом случају покрајински заштитник грађана јесте да скрене пажњу јавности и да делује превентивно како бисмо до циља једнако равноправности дошли на што бржи и безболнији начин, због тога се захваљујемо локалној самоуправи Граду Сремској Митровици што су нам дали гостопримство и омогућили нам да са професионалцима поразговарам о овој теми и дођемо до неког заједничког закључка. Градоначелница Сремске Митровице и ја имамо одличну личну комуникацију и наша посета овде је доказ да и лично и професионално може да функционише на апсолутно задовољавајући начин. Без локалне самоуправе не може да буде доброг скупа јер без подршке оних који су доносиоци одлука ни један омбудсман не може ништа да учини. То је једна интеракција, то је једно јединство и само на тај начин кроз заједничку акцију долазимо до резултата.”

Разговарали су и о начинима како да предупреде појаву насиља, у наредном периоду, бар за подручје Срема.