ЛАЋАРАЧКИ МАЛИШАНИ ДОБИЛИ НОВИ ВРТИЋ
Нови предшколски објекат „Чуперак” у Лаћарку, данас су, заједно са малишанима, свечано отворили потпредседник Владе Републике Србије, Бранислав Недимовић и градоначелница Сремске Митровице, Светлана Миловановић.

Влада Републике Србије је у оквиру пројекта Светске банке, издвојила за предшколску установу у Лаћарку 105 милиона динара, с тим што је локална самоуправа имала обавезу да уради комуналну инфраструктуру и пројектну документацију и да реконструише стари вртић. Град Сремска Митровица је обезбедио 15 милиона динара за набавку опреме за кухињу и намештаја за нови вртић, а претходно је 8 милиона динара уложено у сређивање крова, изолације и фасаде на старом објекту.

Ово је један од 35 пројеката које финансира држава преко кредита Светске банке на простору читаве Србије, а Сремска Митровица је била најбржа и најспремнија да повуче средства и да реализује пројекат.
Најављена су даља улагања у целокупно образовање у нашем граду, отварање академија и факултета струковних студија, посебно у области прехрамбене индустрије и пољопривреде. Сремска Митровица иде у другу фазу развоја, пошто је решен проблем незапослености, акценат је на образовању и науци.

Средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, изграђене су основне школе у Мачванској Митровици и „Јован Поповић” у Сремској Митровици, а ово је трећи капитални пројекат у области образовања. Градоначелница Сремске Митровице, Светлана Миловановић, симболично је уручила кључ новог вртића директорици Предшколске установе „Пчелица”, Биљани Цвијетић.
Две нове основне школе, један вртић, за нешто дуже од три године, по речима градоначелнице, нешто је чиме ретко која локална самоуправа може да се похвали. Циљ је и деци из града и деци у селима обезбедити што боље и безбедније услове за боравак и рад.
Градоначелница је најавила и уређење ентеријера старог објекта вртића за шта је обезбеђена пројектна докумемтација, потом реконструкцију објекта вртића „Маслачак” у насељу "29. новембар", као и санацију вртића „Лане” у Мачванској Митровици. Такође, очекује се изградња фискултурне сале у ОШ „Д.Р. Народ” у Мачванској Митровици и реконструкција фискултурне сале у ОШ „Јован Поповић”. Од средњих школа у наредном периоду може да се очекује реконструкција ТШЦ школе, а неће се запоставити ни високо образовање, посебно на пољу повезивања са привредом.

Пре нешто више од годну дана, камен темељац за изградњу новог објекта вртића „Чуперак” положили су садашња градоначелница, Светлана Миловановић и тадашњи министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић. Отварању је присуствовао и Шарчевић, у функцији специјалног саветника у кабинету председника Александра Вучића и председнице Владе Ане Брнабић, задужен за реформе у образовању и науци.

"Чуперак" је сада један од најлепших и најмодернијих вртића не само у Сремској Митровици, већ и шире. Вртић је спратни, има шест радних соба, једну мултифункционалну вишенаменску просторију, модерну кухињу и трпезарију. Изградњом новог вртића од око 1.000 метара квадратних у Лаћарку, биће решен проблем листе чекања. Капацитет новог вртића је 140 деце, док са старим објектом има места за укупно 300 малишана.

Након отварања, деца су извела кратак свечани програм, после чега је био могућ и обилазак објекта. За све заинтересоване суграђане уследила је активност „Отворена врата“ , што је подразумевало да могу да уђу и виде објекат уз поштовање свих противепидемиолошких мера.