НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА

Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова уз подршку Града Сремска Митровица су организовали трибину "На матуру без аутомобила" где су митровачки матуранти имали прилику да сазнају о опасностима које доносе брза и неприлагођена вожња, вожња под дејством алкохола, гласна музика и све остало што може изазвати незгоду и оставити трајне последице.
У име Града, присутне је поздравила заменица начелника за образовање Снежана Коњевић, захвалила се Агенцији за безбедност саобраћаја и Министарству унутрашњих послова што организују трибину за митровачке матуранте.

На трибини је говорио Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја и истакао да годишње око сто младих изгуби живот у саобраћајним несрећама, да се углавном ради о новим возачима који су жељни доказивања и несвесни последица које брза вожња може да донесе.

Младима су се обратили Вељко Вукомановић и Бојана Гладовић из Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије који су сами жртве саобраћајних несрећа. Истакли су да су обоје као сувозачи били несвесни опасности неприлагођене брзине, гласне музике и услова на путу, и зато желе да својим примером младима укажу на све опасности које могу да се десе у саобраћају али и да се паметно и одговорно проведу на матури.

Имајући у виду специфичан фокус циљне групе ове трибине, циљ је промовисање одговорног понашања и успостављање новог обрасца понашања међу младима, што би на крају довело до смањења броја страдалих на путевима, посебно током периода појачане конзумације алкохола током матурантских прослава.

Ова кампања је покренута 2014. године, на иницијативу наставника и ученика Политехничке школе у Крагујевцу, како би се спречило понављање трагичног инцидента који се десио током једне матурске ноћи у Крагујевцу, када је група матураната страдала у саобраћајној несрећи враћајући се са прославе.