У ЧАСТ БРАНИОЦИМА ГРАДА У АПРИЛСКОМ РАТУ 1941.

"Митровица не сме и неће заборавити оне који су дали своје животе за слободу и за одбрану града. Морамо се сећати прошлости и учити из те прошлости да бисмо градили бољу будућност. Стога се сећамо и априлских догађаја из 1941. године, када су војници Краљевине Југославије дали своје животе бранећи Сремску Митровицу од надолазеће окупаторске немачке војске, на месту где је некада био понтонски мост", рекао је заменик градоначелнице Петар Самарџић поводом обележавања годишњице битке за одбрану Сремске Митровице од окупатора у Априлском рату 1941.

Поводом годишњице страдалим борцима Краљевине Југославије су се поклонили заменик градоначелнице Петар Самарџић и заменик начелника Градске управе за културу Зоран Мишчевић у име Града, представници Министарства одбране и Војске Србије, те Удружење "Српски Соко" и присутни грађани.

Како је подсетио Самарџић, на месту где је пре три године подигнут спомен-крст, била је прва линија одбране града током Априлског рата, друга је била на Румској малти, и трећа у садашњем центру града. Колико је бораца погинуло нажалост није познато, жртве нису пописане, али један немачки војни извештај сведочи да је тела погинулих југословенских војника било дуж читавог митровачког кеја. То говори о величини отпора окупатору и величини жртве коју Митровчани никада неће заборавити.